Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Working hours:

Monday - Friday : 9:00 - 17:30
Saturday - Sunday : days off

Phone:

Center for administrative services: 056/ 842 872
fax: 056/ 840 481

E-mail: oabs.delovodstvo@bs.government.bg

Bulstat: 000056757

Bank accounts:

Rentals, indemnities and fees
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
UNICREDIT BULBANK
 
Deposits and guarantees
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
UNICREDIT BULBANK

Bulgarian Presidency of the Council of the EU

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Festival - traditions and crafts

Фестивал - традиции и занаяти

Hotline

Corruption signals:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Commission on Prevention and Counteracting Corruption

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

Alerts for Disasters and Accidents:

from 17:30 until 9:00
tel.: 056/ 840 487

Alerts for irregularities on sea beaches:

tel.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Feedback:

Contact us

GDPR

Campaigns
Пред министъра на туризма Евтим Милошев институциите отчетоха готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон

Пред министъра на туризма Евтим Милошев институциите отчетоха готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон
Министърът на туризма Евтим Милошев е на тридневно посещение по Българското Черноморие. В Бургас той се срещна с всички отговорни институции, за да чуе проблемите в региона и готовността им за посрещане на летния сезон. В срещата се включиха областния управител проф. Мария Нейкова и кметът на Община Бургас Димитър Николов. Кметовете на Поморие – Иван Алексиев и Несебър – Николай Димитров също бяха на работната среща.
По Южното Черноморие има готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон. Това увериха министъра на туризма Евтим Милошев представителите на местните власти и контролните институции.
Темата за липсващия персонал беше широко застъпена. На регионално ниво кампанията по набиране на сезонен персонал е започнала още през март месец. Но тъй като летният сезон е силно стеснен желаещите да упражнят правото си на труд за сезона са малко. Това налага набирането на персонал от трети страни – Непал, Киргистан, Бангладеш, Индия и др. Министър Милошев сподели, че очаква добри новини от Народното събрание, където трябва да се гласува изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Според него това ще реши проблема с бързото издаване на визи на работници от трети страни, които искат да работят в нашите курорти през летния сезон. Измененията на закона не са панацея, те няма да решат генерално проблема, но страшно много ще облекчат работата на чуждестранните работници от трети страни по две направления- едното е след изтичането на краткосрочната 90 дневна работна виза да не се налага работниците да се връщат до мястото, където е издадена тази виза, а да могат да си  я подновяват тук на територията на България и другото е за краткосрочната работна виза да има улеснен режим при продължаването, така че да могат работниците да остават до края на сезона. Наблюдението на експертите е, че силно недостатъчно е покриването на необходими бройки от правоспособни водни спасители.
Нерегламентираните таксиметрови превози, липсата на спешна помощ през летния сезон, борбата с негативните и фалшиви новини, които отблъскват туристите от Черноморието широко бяха застъпени също на срещата. Директорът на РЗИ-Бургас д-р Паздеров и областният управител проф. Мария Нейкова обещаха съдействие за осигуряване на допълнителни медицински екипи чрез командироването им през летния сезон – практика, която беше успешно приложено миналата година.
Позитивни новини за старт на дългоочаквани ремонти - на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна” и начало на ремонта на Дюлинския проход
Очакванията са за един успешен летен сезон с ръст на записванията и готовност на институциите. Летище Бургас съобщи, че ще открият нови линии, а за сезона имат общо 85 дестинации от 25 държави. Отчетоха и 15% ръст на записванията от Великобритания. От май месец започват и чартърните полети.
От НАП съобщиха, че ще правят скрити и явни проверки, както всяка година, а най-честите нарушения са свързани с неиздаване на касов бон.
„Много е важно вашата дейност да бъде видима, защото превенцията е много по-важна от наказанието. С вашата устойчива работа и добрата координация с другите контролни органи ще бъде защитен туристическият продукт, интересът на туристите, но и легално работещите бизнеси.” С тези думи се обърна министърът към представителите на регионалните звена на контролните органи.
През последните няколко години морските ни плажове по Южното Черноморие са изключително чисти, конкурентни на световно ниво и привлекателни за туристите, отбелязаха от РЗИ-Бургас. Той съобщи, че започват регулярни изследвания на морската вода по плажовете. И допълни, че РЗИ ще работят в тясно сътрудничество с РИОСВ, БАБХ, КЗП и др., за да се гарантира здравето на туристите.
Особено внимание ще се отдели на правилното съхранение и обработка на хранителните продукти, увериха представителите на БАБХ. С повишено внимание ще се подходи към детските лагери, които са най-многобройни по южното крайбрежие.
Ще бъдат осигурени и командировани допълнителни полицейски екипи на територията на курортите по време на летния туристически сезон, включително от други страни, които да се грижат за спокойствието на летуващите, увериха от Главна дирекция "Национална полиция“. Обезпечени са всички необходими полицейски щатове, а за сезона са командировани общо 428 полицаи. В курортите за най-натоварените месеци са командировани и 10 чуждестранни полицаи - от Чехия, Полша, Германия и Румъния. Работи се за облекчаване на трафика и намаляване на риска от ПТП, а в дните от петък до неделя ще има и ръчно регулиране на натоварените кръстовища, които предизвикват тапи и забавяне на туристите.
Дългоочакваният ремонт на Дюлинския проход, както и на Приморски проход по пътя Обзор - Слънчев бряг също бяха обявени на срещата като една позитивна новина.
Друг дългоочакван ремонт - този на пречиствателната станция на язовир “Ясна поляна”, ще осигури водоподаването за цялото южно крайбрежие.
Същевременно от Изпълнителна агенция "Морска администрация" съобщиха, че активно работят с концесионерите на плажове и разполагат с допълнителни спасителни катери в Несебър и Созопол, както и с доброволци спасители.
В срещата се включиха представители на Комисия за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните, Национална агенция по приходите, Дирекция за национален строителен контрол, Регионална здравна инспекция, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Главна дирекция "Национална полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция "Морска администрация", Главна дирекция "Гранична полиция“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.
Поредицата от работни срещи, чиято цел е министърът да провери готовността за посрещане на летния туристически сезон 2024, продължава със срещи по Северното Черноморие.

Added : Friday, 26 April 2024 11:19 top back 207