Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Работно време:

Понеделник - Петък : 9:00 - 17:30
Събота - Неделя : почивни дни

Телефон:

Деловодство: 056/ 842 872
факс: 056/ 841 124

E-mail: oabs.delovodstvo@bs.government.bg

Булстат: 000056757

Банкови сметки:

Наеми, обезщетения и такси
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 
Депозити и гаранции
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Фестивал - традиции и занаяти

Фестивал - традиции и занаяти

Гореща линия

За сигнали за корупция:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Комисия за превенция и противодействие на корупцията

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

За сигнали за бедствия и аварии:

от 17:30 до 9:00
тел.: 056/ 840 487

Сигнали за неуредици на морските плажове:

тел.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Обратна връзка:

Свържете се с нас

GDPR

Кампании
Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна,  община Приморско. Както традицията повелява, областният управител проф. Мария Нейкова и кметът на с. Ясна поляна Георги Георгиев счупиха бутилка шампанско в строителната техника и пожелаха безаварийна работа и успешно завършване на така важния за Южното Черноморие и други населени места водопречиствателен обект. В земята беше вграден и камък, за да е здрав и устойчив градежът.
На събитието присъстваха народни представители от Бургаска област, кметовете на общините Приморско, Царево и Средец, чиито населени места се водоснабдяват от язовир Ясна поляна, общински съветници, ръководствата на фирмата изпълнител „Хидрострой“ и на подизпълнителя „Инфраструктурни системи“, на строителния и авторския надзор, главният инженер на ВиК-Бургас и др.
За изграждането на новата пречиствателна станция с Решение на Министерски съвет са осигурени малко над 22 милиона лева – средства, одобрени от служебното правителство на Гълъб Донев през 2023 г. Обектът е със срок на изпълнение 10 месеца. Ще бъдат изградени три главни обекта – Помпена станция за утаени води и тласкател до самопромиващи се филтри; Самопромиващи се филтри и Помпена станция за пречистени води и тласкател до шахти. Техническият проект включва и изграждането на удароубивателна шахта, шахта дебитомер, разпределителна шахта и шахта въздушник. Пречистването на водата ще става чрез гравитация, а не чрез използването на енергия. Експлоатационният живот на новата пречиствателна станция е 50 години и ще обезпечава необходимото и безпроблемно водоподаване на качествена питейна вода по Южното Черноморие и на община Средец, която е една от най-големите в страната по територия. Така ще се разреши един дългогодишен и обществено значим  проблем. Така се гарантира и устойчив туристически сезон в общините Созопол, Приморско и Царево.
„Когато информирах служебното правителство тогава за критичното състояние на пречиствателната станция, което не само реално поставяше пред провал бъдещето в основния поминък по Южното Черноморие - туризма, но и обрича над 40 000 души, постоянно живеещи там - на безводие, получих безапелационна подкрепа и последваха реални действия на Министерски съвет за осигуряване срочно на необходимите средства. Това е приоритетен за мен проект като областен управител на Бургас и съм щастлива, че мога да дам старт за реализацията му. Труден беше пътят до тук, но успяхме. Благодаря на всички вас, че днес споделяте с мен този важен момент“, каза на откриването областният управител проф. Мария Нейкова и допълни, че целият екип, ангажиран със строителството и надзора на обекта, могат да разчитат на съдействие от страна на Областна администрация Бургас.
Констатираното лошо техническо и експлоатационно състояние на пречиствателната станция към язовир „Ясна поляна“ наложи спешно да се търси финансиране и да се пристъпи към възлагане на обществени поръчки за двата етапа: първият - укрепване на старото съоръжение, за да не се налага спиране на водата през летния сезон и вторият - изграждането на новото пречиствателно съоръжение. Спешността на ремонтно-укрепителните дейности се наложи заради силно амортизираната конструкция на съоръжението, изградено пред 1973 г, и наближаващият край на експлоатационния му живот. Обект „Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“ приключи миналата година и само той беше на стойност 589 000 с ДДС. Основният изпълнител на обекта „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ (което всъщност е изграждането на новата пречиствателна станция) - фирма „Хидрострой“ АД заяви, че компромис с качеството няма да се прави и всички материали ще отговорят на спецификациите на проекта. Стриктно ще се спазва вече утвърденият линеен график.
Максимална защита на обществения интерес, гарантирано водоснабдяване с вода, отговаряща на действащите стандарти, качествено и по график изпълнение на обекта, са приоритети както на възложителя – областния управител на област Бургас, така и на фирмата изпълнител „Хидрострой“ АД, и на подизпълнителя „Инфраструктурни системи“. Крайна цел на всички е гарантираното безпроблемно водоподаване в дългосрочен период за населението и туристите в общините Созопол, Приморско, Царево и Средец.

Добавено : понеделник, 29 април 2024 15:11 горе назад 340