Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Работно време:

Понеделник - Петък : 9:00 - 17:30
Събота - Неделя : почивни дни

Телефон:

Деловодство: 056/ 842 872
факс: 056/ 841 124

E-mail: oabs.delovodstvo@bs.government.bg

Булстат: 000056757

Банкови сметки:

Наеми, обезщетения и такси
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 
Депозити и гаранции
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Фестивал - традиции и занаяти

Фестивал - традиции и занаяти

Гореща линия

За сигнали за корупция:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Комисия за превенция и противодействие на корупцията

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

За сигнали за бедствия и аварии:

от 17:30 до 9:00
тел.: 056/ 840 487

Сигнали за неуредици на морските плажове:

тел.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Обратна връзка:

Свържете се с нас

GDPR

Кампании
Храм в бургаското село Драганово ще има – над 44 000 лева се събраха на благотворителния концерт

Храм в бургаското село Драганово ще има – над 44 000 лева се събраха на благотворителния концерт

Храм в бургаското село Драганово ще има. Това обяви областният управител проф. Мария Нейкова в края на благотворителния концерт, който се проведе снощи в Конгресния център на Морска гара в Бургас. Така „на Велика сряда сторихме нещо велико“, обяви проф. Нейкова.

Повече от 44 хиляди лева са събрани за една вечер. Това дава основания на областния управител да обяви дострояването на църковната обител. Дори амбициозно обяви и датата на откриването – 15 август 2023 г.

Точно преди една година в деня на Света Богородица кметът на село Драганово Исмет Реджеб, заедно с членове на църковното настоятелство потърси съдействие от проф. Нейкова. Този апел веднага се превърна в лична кауза на областния управител.

Концертът снощи събра над 350 души в голямата зала на Конгресния център.

Сред официалните гости бяха бургаското духовенство начело с епископ Йеротей Агатополски от Сливенската митрополия, вицепремиерът и министър на МВР Иван Демерджиев, зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова и съветниците на министъра на здравеопазването кметовете на Малко Търново, Приморско, Камено и Поморие, председателят на ОбС Бургас проф. Севдалина Турманова, председателят на ОбС Созопол Георги Пинелов, директорът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, председателят на борда на директорите на Българския енергиен холдинг Веселина Канатова-Бучкова, университетски преподаватели, ротарианската общност, бизнесмени и общественици.

„Аз отдавна съм приятел на Бургас, но тази вечер в компанията на толкова талантливи и добри хора ме накарахте да съм горд, че съм българин! И да съжалявам, че не съм бургазлия!“ – заяви министър Демерджиев. „Не знам кога ще стане физическият храм, но вие сте направили нещо по-важно, вие сте построили храма в сърцата си и ви благодаря! В такива моменти като днешния Бог ни се усмихва и за мен беше привилегия да бъда с вас!“, допълни още вицепремиерът.

Построяването на Божията обител е знаково, защото в Драганово има джамия, но не и църква, която е разрушена през 40-те години на миналия век. По проекта се работи от години, а сред основните мотори са зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, арх. Гугучкова, която дари проекта за храма и десетки хора с големи сърца.

„Решихме, че трябва да направим всичко възможно, за да има православен храм в Бургас. Благодарение на талантливите деца от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, които изнесоха концерт в Областна администрация през декември 2022 г. събрахме над 40 000 лева“, каза проф. Мария Нейкова.

На сцената излязоха обичаната Тони Димитрова, хитовата група Дежа Вю, дует „Бургас“, Василена Чернаева, ПФА „Странджа“, Народен ТК „Лукойл Нефтохим“, КСТ „Бургас-1975“, КСА „Нефтохимик-2011“, хор „Трепетлка“, ДВГ „Изгревчета“, Пламена Бенова, възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Светлина Наумова, Аглая Тодорова, Ния Стоянова, Мартин Николов и други. Всички те участваха безвъзмездно и подкрепиха благородната кауза.

„Благодаря на всеки един от вас, защото аз подарих сърцето си на тази кауза. Виждам, че това направихте и вие. Със събраната сума ще приключим с храма в село Драганово. Следващата ни кауза е позлатяване кубетата на катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас, след като, разбира се, получим подкрепа и необходимото разрешение от Министерството на културата“, анонсира областният управител проф. Мария Нейкова.

„Тази вечер ме накарахте да съм горд, че съм българин и да съжалявам, че не съм бургазлия. Не знам кога ще стане физическият храм, но вие сте направили нещо по-важно – построили сте храма в сърцата си“, каза вицепремиерът Иван Демерджиев.

Сумата, която бе получена за каузата снощи бе 44 хил.лева, които се прибавят към 40-те хил.лева от дарителската кампания през декември 2022 година и с това се обезпечава строителството на църквата в бургаското село.

Добавено : четвъртък, 13 април 2023 13:47 горе назад 362