Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Работно време:

Понеделник - Петък : 9:00 - 17:30
Събота - Неделя : почивни дни

Телефон:

Деловодство: 056/ 842 872
факс: 056/ 841 124

E-mail: oabs.delovodstvo@bs.government.bg

Булстат: 000056757

Банкови сметки:

Наеми, обезщетения и такси
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 
Депозити и гаранции
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Фестивал - традиции и занаяти

Фестивал - традиции и занаяти

Гореща линия

За сигнали за корупция:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Комисия за превенция и противодействие на корупцията

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

За сигнали за бедствия и аварии:

от 17:30 до 9:00
тел.: 056/ 840 487

Сигнали за неуредици на морските плажове:

тел.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Обратна връзка:

Свържете се с нас

GDPR

Кампании
Областният управител потърси съдействие от служебното правителство и получи пълна подкрепа за справяне с кризата

Областният управител потърси съдействие от служебното правителство и получи пълна подкрепа за справяне с кризата
Бургаска област е добрият пример в страната как трябва да си взаимодействат общините и държавата
 
Обстановката след опустошителната буря в област Бургас вече се нормализира. Няма загинали хора или тежко пострадали. Осемнадесет са потърсилите лекарска помощ, но всички са с леки наранявания.
Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част. 12 са падналите в района на Бургас стълбове. Единици са  населените места без ток, като дейностите по отстраняването на повредите продължават без прекъсване. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят денонощно, за да може максимално бързо да се преодолеят трудностите в критичните участъци. Много доброволци активно участват в дейностите по почистването на училищни дворове, детски градини, улици, паркове.
Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици.
Бедствено положение е обявено в две общини – Община Поморие и Община Бургас. Създадена е много добра координация между всички общински и държавни институции за бързото преодоляване на усложнената обстановка от бурята.
Според данни на собствениците на лозови масиви ураганният вятър, придружен от проливен дъжд и силна градушка, е унищожил над 1500 дка лозя и овощни градини край Поморие. Щетите на земеделските производители са около 95%, а тонове е унищожената продукция. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции. Областният управител Мария Нейкова се разпореди за спешно сформиране на междуведомствена комисия, която да огледа и остойности нанесените щети върху земеделските посеви в Поморийското землище. За да бъдат обезщетени от държавата, засегнатите лозари и собственици на овощни градини, трябва в 7-дневен срок да подадат заявления в общинската служба по земеделие. Това условие важи за всички земеделски производители, чиято продукция е повредена или унищожена от опустошителната буря без значение в кое населено място се намира.
Областният управител потърси съдействие от служебното правителство и получи пълна подкрепа за справяне с кризата. Министърът на земеделието веднага се разпореди на горските стопанства, които с човешки ресурс и техника веднага се разпределиха и започнаха да почистват и обезопасяват местата, където има паднали дървета. Веднага бяха сформирани няколко екипа, които ще посетят засегнатите посеви, за да оценят щетите.  Министърът на правосъдието се разпореди повече затворници от Бургаския затвор да се включат в почистването на засегнати от бурята участъци. Министърът на енергетиката, който лично посети Бургас, съдейства за бързото преодоляването на трудностите с електрозахранването и възстановяването на техническата електроенергийна инфраструктура. Министърът на вътрешните работи даде указания за максимално съдействие от всички ведомствени дирекции на министерството с човешки ресурс, техника и експертиза в най-засегнатите райони.
Предвид видимите бързи резултати и взетите навременни решения за последващи действия от институциите всички се обединиха около това, че Бургаска област е добрият пример в страната как трябва да си взаимодействат общините и държавата.

Добавено : неделя, 18 септември 2022 20:18 горе назад 473