Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Работно време:

Понеделник - Петък : 9:00 - 17:30
Събота - Неделя : почивни дни

Телефон:

Деловодство: 056/ 842 872
факс: 056/ 841 124

E-mail: oabs.delovodstvo@bs.government.bg

Булстат: 000056757

Банкови сметки:

Наеми, обезщетения и такси
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 
Депозити и гаранции
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Фестивал - традиции и занаяти

Фестивал - традиции и занаяти

Гореща линия

За сигнали за корупция:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Комисия за превенция и противодействие на корупцията

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

За сигнали за бедствия и аварии:

от 17:30 до 9:00
тел.: 056/ 840 487

Сигнали за неуредици на морските плажове:

тел.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Обратна връзка:

Свържете се с нас

GDPR

Кампании
Сградата на Морска гара става Областен кризисен център

Сградата на Морска гара става Областен кризисен център
По предложение на областния управител Стойко Танков сградата на Морска гара-Бургас ще се превърне в Единен областен кризисен център в условията на украинската бежанска и хуманитарна криза.
Морска гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. За улеснение на украинските граждани, потърсили закрила, в определени дни там ще има представителства на Държавна агенция за бежанците, Регионална дирекция по заетостта и на Регионалното управление на образованието, които ще дават необходимите консултации и ще обработват документи на място.
В рамките на една седмица Областният кризисен щаб, с председател областният управител Стойко Танков, проведе второто си оперативно заседание, на което се обсъдиха проблемите, които възникват в работен ред пред различните институции заради украинската криза, част от които намериха разрешение веднага.
Болничните заведения остават в готовност да посрещнат и да окажат медицинска помощ на нуждаещите. За целта Областният кризисен щаб препоръчва всеки, който се нуждае от здравна помощ първо да посещава УМБАЛ-Бургас или общинските медицински центрове, където е урегулиран процесът по безвъзмездното лечение на украинските граждани.
БЧК-Бургас обяви, че продължава кампанията по набирането на хуманитарни помощи – хигиенни препарати, памперси, одеала, нови обувки и дрехи. Големи търговски вериги са заявили готовност да осигуряват безвъзмездно хранителни продукти под формата на ваучери. Зеленчукопроизводители са готови да даряват големи количества от своята продукция.
Все по-често постъпват запитвания до РУО-Бургас за възможности децата на украински граждани да посещават редовни занятия в детските градини и училища. Регионалните управления на образованието в страната приемат заявления от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, щом получат официален правен статут в България.
Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт. На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО-Бургас. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна.
Областният кризисен щаб призовава украинските бежанци да се регистрират като търсещи закрила, за да придобият законово право на безплатно образование, здравно осигуряване, социално подпомагане и възможност за намиране на работа. Това всеки пълнолетен украински гражданин може да го направи като подаде заявление към която и да е държавна институция, която пък е длъжна да я препрати към Държавна агенция за бежанци.

Добавено : вторник, 08 март 2022 13:59 горе назад 560