Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Работно време:

Понеделник - Петък : 9:00 - 17:30
Събота - Неделя : почивни дни

Телефон:

Деловодство: 056/ 842 872
факс: 056/ 841 124

E-mail: oabs.delovodstvo@bs.government.bg

Булстат: 000056757

Банкови сметки:

Наеми, обезщетения и такси
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 
Депозити и гаранции
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Фестивал - традиции и занаяти

Фестивал - традиции и занаяти

Гореща линия

За сигнали за корупция:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Комисия за превенция и противодействие на корупцията

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

За сигнали за бедствия и аварии:

от 17:30 до 9:00
тел.: 056/ 840 487

Сигнали за неуредици на морските плажове:

тел.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Обратна връзка:

Свържете се с нас

GDPR

Кампании
Представители на спортни клубове по баскетбол от Бургаска област потърсиха институционално съдействие от Областна администрация Бургас

Представители на спортни клубове по баскетбол от Бургаска област потърсиха институционално съдействие от Областна администрация Бургас
Заместник областният управител Пламен Янев  се срещна с представители на спортни клубове по баскетбол от област Бургас. Това е само началото от поредицата срещи, които екипът на областния управител ще проведе със спортната общност в региона.
На срещата присъстваха представители на БК „Черноморец Бургас“ – в лицето на Васил Стоянов и Ивелин Ефендиев, БК „Делфин“ – Петко Янков, БК „Черноморец 2014“ – Димо Костов и БК „Вихър“ – гр. Айтос – Дечо Коешинов.
По време на обсъжданията бяха засегнати редица теми, които са на дневен ред за спортната баскетболна общественост в областта. Те потърсиха институционална подкрепа от Областна администрация Бургас по проблеми, обединяващи както клубовете за професионален мъжки и женски баскетбол, така и детско-юношеските школи.
Основна тема беше липсата на достатъчно спортни бази, където да се провежда тренировъчна и състезателна дейност по баскетбол. Треньорите настояха бургаската спортна зала „Бойчо Брънзов“ да се обособи само за баскетбол. Искането им беше аргументирано, че използването й от други спортове затруднява спазването на тренировъчния график на баскетболистите, а другите зали в Бургас не отговарят на изискванията за баскетболен спорт.
Баскетболните клубове поискаха държавата да финансира строежи на физкултурни салони към училищата само при спазването на предварително определени ясни и точни критерии за безопасност и функционалност. Треньорите отбелязаха, че новопостроените спортни салони не отговарят на изискването за многофункционалност. Според тях количеството построени салони не е определящо за качеството на спорта, а при неспазване на определени технически параметри, дори е опасно за здравето на спортуващите, основно деца.
Също така да има национална програма за обновяването на поне един училищен двор в модерна спортна площадка за малките населени места, където бюджетите и на училищата, и на общините са ограничени, за да не бъдат децата от тези училища и населени места поставени в неравностойно положение.
Друг момент, който те държат да се преразгледа, е методиката, по която баскетболните клубове получават в момента държавно субсидиране. Според тях действащата към момента система създава усещането за непрозрачност и несправедливост и е крачка назад в сравнение с предходната. Освен това все повече натоварва клубовете с излишна административна  дейност, без това да спомага за получаване на повече средства или подобряване качеството на спорта.
Предлагат да се приемат законови поправки, в които общините да се задължат да отделят определен процент от бюджета си за спорт, като за пример посочиха други държави, където общините имат задължение 5% от бюджета си да предоставят за спорт и култура. Представителите на баскетбола в Бургас изразиха недоумението си и относно средствата отделяни за този спорт на национално ниво. Като за сравнение и пример посочиха, че за 2021г.  парите за волейбол са били 2.5 пъти повече от тези за баскетбол.
Да се преразгледат условията по държавната програма „Програма за кадрово осигуряване на спортните клубове“ също беше част от засегнатите теми. Според представителите на баскетболните клубове заложеното подпомагането на един треньор с една минимална месечна заплата на трудов договор е крайно недостатъчно. За да има истински ефект от програмата и да предполагат нейните условия клубовете реално да се възползват, трябва или да бъде повишена сумата за подпомагане или да бъде допуснато това да става и чрез граждански договор.
Тези и други предложения бяха обсъдени по време на срещата, организирана от заместник областните управители Тодор Иванов и Пламен Янев. Ресорът „Спорт“ в   Областна администрация е поверен на Тодор Иванов и това е една от планираните му срещи със спортните клубове в Бургаска област, като част от програмата му за директна комуникация с представителите на всички спортни общности. Поради негово неотложно и непредвидено отсъствие, срещата проведе Пламен Янев. Той  е част от баскетболната общност още от ученическите си години – преминал през школите на  клубовете „Делфин“ и „Черноморец“. През 2016 г. стана част от Управителния съвет, поканен да вдигне на крака изпадналия във финансова криза БК „Черноморец". В този управителен съвет  се включиха още дългогодишните състезатели и заслужили треньори Дечо Костадинов, Радостин Стоянов и Димитър Рошманов. Те поеха тежката задача да търсят възможности за покриване на задълженията и търсене на нови спонсори, които да вдъхнат нов живот на клуба, който е основна част от спортната история на Бургас.
Заместник областният управител Пламен Янев се ангажира да запознае директно Министерствата на младежта и спорта, на образованието и науката, както и на финансите с част от въпросите, а другите, които касаят законови промени да отнесе до депутатите от Бургаска област и до членовете на съответните комисии в Народното събрание.
Освен срещата с баскетболните клубове, екипът на областния управител планира предстоящи срещи и с представители на другите спортни клубове, развиващи дейност в област Бургас.

Добавено : петък, 18 февруари 2022 13:50 горе назад 419