Бургас изпрати септември, изпрати и гостите от страните – партньори по проект „Туристически пътеки в Черноморския регион“ (BSB-TOUR), които споделиха няколко атрактивни събития, свързани с туризма. Уъркшопът „Традиционните продукти в Черноморски басейн. Производство, представяне, дегустация” бе последван от семинара „Хотелиерство и ресторантьорство, управленски дейности в хотелиерството и ресторантьорството – една международна перспектива”. Представените презентации на партньорите, лекциите и дискусиите, водени от проф. д-р Лина Анастасова от БСУ и доц. д.р Катя Илиева от Колежа по туризъм в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” се оказаха изключително интересни и полезни както за научаване на най-новите тенденции в развитието на туризма, така и за т.н. „сверяване на часовника”.
Последните емоции и за гости, и за домакини, се натрупаха на информационния тур, който за съжаление съвпадна с първите проявления на есента – вятър, дъжд и неблагоприятни температури за разходки. Това не попречи на групата да се потопи в дебрите на историята чрез посещението в Тракийската Куполна Гробница на Херон, която датира от II- IV век.
Освен уникалната постройка, удивление предизвика и странно дърво с дребни жълти плодове и дълги остри бодли. Оказа се див лимон, засаден нарочно на това място, за да пази гробницата.
Музеят на солта в Поморие също предизвика основателен интерес. Мнозина от гостите си тръгнаха с бурканче чиста сол като сувенир, а и не само…
Как се рекламира туристически обект показаха наяве стопаните на Музея на пчеларството в с. Кошарица. Това, което основателят на музея Кирил Киров разказа по време на уъркшопа, всички видяха на живо. Опитаха и от медените специалитети, с които гостоприемните домакини почерпиха.
Разглеждането на Несебър като архитектурен паметник не се осъществи заради силния вятър, примесен с дъжд… Освен сувенир за спомен някои от гостите си тръгнаха и с непланирани покупки, като якета… Градът на Юнеско обаче предложи други приятни изживявания – емоционалният приказен разказ на археоложката Евтелпа Диоклиева в етнографския и историческия музеи и насладата от майсторски приготвената рибена чорба и чернокоп на скара…
Наученото за виното в бургаския край бе онагледено и вкусено в шато „Медово”, където бяха дегустирани бели и червени вина.
На изпроводяк гостите от страните по черноморското крайбрежие изразиха задоволството си от преживяното и благодариха за прекрасната организация и радушен прием.
Новите приятелства бяха скрепени и с фотографии, които ще съхранят бургаските мигове до следващата среща, и по-нататък…