Телефонна линия в помощ на украински граждани:

+359 885 20 58 38

+359 885 80 90 40

Работно време: 9:00 - 17:30

Работно време:

Понеделник - Петък : 9:00 - 17:30
Събота - Неделя : почивни дни

Телефон:

Деловодство: 056/ 842 872
факс: 056/ 840 481

E-mail: oab.delovodstvo@gmail.com

Булстат: 000056757

Банкови сметки:

Наеми, обезщетения и такси
BG86 UNCR 7630 3100 1144 24
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 
Депозити и гаранции
BG60 UNCR 7630 3300 0002 70
BIC: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Фестивал - традиции и занаяти

Фестивал - традиции и занаяти

Гореща линия

За сигнали за корупция:

от 9:00 до 17:30

тел: 056/894 149

Комисия за превенция и противодействие на корупцията

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "ВСЕЛЕНА"

денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017

За сигнали за бедствия и аварии:

от 17:30 до 9:00
тел.: 056/ 840 487

Сигнали за неуредици на морските плажове:

тел.: 02/ 904 68 33
control@tourism.government.bg

Обратна връзка:

Свържете се с нас

GDPR

Кампании
Богата равносметка от осъществени съвместни проекти и взаимен обмен в областта на бизнеса, културата и благотворителни инициативи с помощта на администрацията на бургаска област и генералното консулство на република турция в бургас

Богата  равносметка от осъществени съвместни проекти  и взаимен обмен в областта на бизнеса, културата и благотворителни инициативи с помощта на администрацията на бургаска област и генералното консулство на република турция в бургас

По повод приключилия мандат на Генералния консул на Република Турция в Бургас г-н Джем Улусой, на 25 юли /четвъртък / в сградата на Областна управа –Бургас се проведе официална среща за сбогуване на Областният управител на Бургаска област Павел Маринов с г-н Генералния консул Улусой, на която бе направена равносметка за ползотворната работа осъществена между двете страни по време на мандата на генералния консул у нас.

 

На срещата присъстваха и заместник-областните управители на Бургаска област Евгени Врабчев и Юсеин Мехмед.

 

 

В обстановка на сърдечност, приятелство и открит диалог представителите на двете страни отчетоха извършеното и обсъдиха възможностите за подобряване равнището на добросъседските отношения между нашата страна и Република Турция и по-специално отделиха внимание на задълбочаване на икономическите, търговски и туристически връзки между Бургаска област и областите Къркларели и Одрин. Особен акцент в разговорите бе поставен върху усилията на двете страни за подобряване на пътната инфраструктура, както и за облекчаване на трафика между двете съседни приятелски държави по граничните контролно-пропусквателни пунктове в Малко Търново и Лесово.

 

Областният управител на Бургаска област Павел Маринов заяви, че е информиран за извършените плодотворни съвместни инициативи през изминалия двегодишен период от мандата на г-н генералния консул. Той сподели, че съгласно традиционния дух на взаимно сътрудничество, приятелство и добросъседски обмен и в бъдеще контактите на Областна администрация в Бургас с Генералното консулство ще запазят солидния си добронамерен тон и характер.

 

Здрава база за това са осъществените вече редица полезни инициативи като например проведените множество бизнес срещи, семинари и разменени делегации между Търговско-индустриалната камара и Търговско промишлена палата в Бургас с Регионалния клон в Бургас на Турско –българската търговско-индустриална камара. Този информационен обмен несъмнено е допринесъл за установяване на по-добри и още по ефективен диалог между бизнесмени от двете страни. Според г-н Улусой съществуват много и различни бизнес намерения за инвестиции в Бургаска област от крупни индустриални концерти в Турция за производство например на трактори иселскостопанска техника у нас.

 

Освен това по линия на трансграничното съвместно сътрудничество са подготвени доста проекти с Областна администрация Къркларели, някои от които са приключили, а по други продължава да се работи и в момента. Сред по-важните от тях се открояват следните проекти:

 

„2010- ново начало за популяризиране на трансграничното природно, културно и историческо богатство” на стойност 92 хиляди евро. Проект, в който Областната администрация Бургас е партньор а, водеща в него е администрацията на Къркларели

 

„Погледни в бъдещето, запази наследството” на стойност 149960, хил. евро. Проектът е със срок декември 2013 г. В този проект българската страна е водеща, а администрацията на Къркларели е партньор.

 

Община Бургас и Община Къркларели работиха заедно по инициативата „Зелени коридори” за популяризиране на природното, културното и историческо наследство в двата региона.

 

В списъка с активи на ползотворното сътрудничество не липсват и хуманитарно-благотворителни инициативи като например проведеното на 02.06.2013 г. състезание с инвалидни колички между Турция, Гърция и България, в което са участвали осем души от Бургас с увреждания, придружавани от техни близки.

 

Организатор от турска страна на благотворителната инициатива е било Сдружението в Одрин за подпомагане на инвалиди и техните семейства Известно е, че предложението и съдействието за цялостната подготовка е дошло от Генералното консулство поради, което Областният управител на Бургас Павел Маринов благодаря на г-н Улусой, че е дал възможност на хората със специални потребности да пътуват до Турция, да бъдат част от събитието, да участват и да спечелят награда.

По време на мандата на г-н генералния консул са осъществени и проекти между училища от двете области, проекти между Бургаската Търговско икономическа камара и Търговската палата на Къркларели като всяка от тези инициативи е станала възможна благодарение и на изключителната подкрепата на г-н Генералния консул.

На срещата бяха набелязани и конкретни мерки в нарочен план за съвместни действия като уточняване дневния ред за бъдещи срещи с делегация от Турция в Бургас. Предвидена бе и подготовка за бъдещо посещение на Областния управител на Одрин в Бургас.

 

Изразено бе общото желание за провеждане в бъдеще на по-чести срещи между българската страна и Областните управители на Одрин и Къркларели, с цел разкриване на нови възможности за сътрудничество и разработване на нови проекти, като изготвяне на Инвестиционен модел за Област Бургас с помощта на Българската агенцията за инвестиции /БАИ/ в София за по-добрата информираност на очакваните инвеститори от турска страна за конкретните възможности и условия, които предлага нашата страна. Предвидени бяха съвместни контролни действия за подобряване пътната инфраструктура в участъка ГКПП – Дерекьой – М. Търново.

 

Предвидено бе и проучване интересите и нагласите на бизнеса за провеждане на съвместна българо–турска бизнес конференция и провеждане на съвместни търговски изложения в общи панаирни палати. И в бъдеще ще продължат срещите с ръководството на регионалния клон на Турско – българската търговско – индустриална камара в Бургас.

 

В заключение и предвид края на мандата и окончателното отпътуване на г-н Джем Улусой от Бургас, Областният управител Павел Маринов най-сърдечно му благодари за положените усилия за развитие на приятелските взаимоотношения, за помощта, която винаги е оказвал при необходимост и за това, че с цялостната си дипломатическа работа е допринесъл за укрепване развитието на двустранното сътрудничество между нашите две приятелски страни .

 

В знак на благодарност и за спомен от престоя му в Бургас Павел Маринов връчи на г-н Улусой златния „Почетен знак на Областния управител”. Г-н Генералният консул сърдечно благодари за оказания ме радушен прием и пожела успехи на Областния управител и на хората от Бургаска област както и на всички, които спомагат за развитие и усъвършенстване на добросъседското сътрудничество между България и Република Турция.

Добавено : четвъртък, 25 юли 2013 00:00 горе назад 2677